Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Θέματα που συζητήθηκαν κι αποφάσεις στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας 15/3/2009

Στις 15/3/2009 στη Συνέλευση της Πρωτοβουλίας που έγινε στο Γέρακα, συζητήθηκε και αποφασίστηκε το παρακάτω κείμενο, που παρουσιάστηκε και στην εκδήλωση στην ΑΘΗΝΑΪΔΑ 22/3 όπου συγκροτήθηκε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
www.antarsya.org

antarsya.wordpress.com


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ
ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ - ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/3/2009 στο Γέρακα, συνέλευση-συζήτηση αγωνιστών/-στριών από τις περιοχές και δήμους της Ανατολικής Αττικής, για την ενότητα, τον κοινό προβληματισμό και τη δράση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πάνω στα μέτωπα της περιόδου. Στην βάση αυτής της διαδικασίας αποφασίσαμε τα εξής:

1. Συγκροτούμε τοπική ‘’Πρωτοβουλία για την ενότητα και την κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς’’ στα Ανατολικά, η οποία θέλουμε να αποτελέσει ένα κύτταρο συζήτησης και δράσης γύρω από τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου, τον ενωτικό βηματισμό στις πολιτικές μάχες που έρχονται, καθώς και τις δυνατότητες κοινής δράσης στο κίνημα και στα μέτωπα του επόμενου διαστήματος. Θα λειτουργεί με ανοιχτές συνελεύσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τις συνελεύσεις και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της πρωτοβουλίας θα προετοιμάζει ανοιχτή συντονιστική επιτροπή.

2. Η τοπική πρωτοβουλία θα συμμετάσχει στην πανελλαδική συνέλευση στις 22/3 και θα καταθέσει εκεί τις αποφάσεις μας.

3. Θεωρούμε ότι το κείμενο του ‘’κοινού προβληματισμού’’ που αποφασίστηκε στις 31 Γενάρη στο Σπόρτινγκ αποτελεί μια πρώτη επαρκή βάση πολιτικής συμφωνίας των δυνάμεων και των αγωνιστών της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, το οποίο επιδιώκουμε να εμπλουτίζεται και να βαθαίνει μέσα και από τις διαδικασίες βάσης σε τοπικό επίπεδο και χώρους ή κλάδους εργασίας.

4. Υποστηρίζουμε την συμμετοχή στις ευρωεκλογές με πολιτικό περιεχόμενο το κείμενο προβληματισμού καθώς και εκείνα που διαμορφώνονται δυναμικά μέσα από όλες τις διαδικασίες και κυρίως τις συνελεύσεις που γίνονται σε κλάδους και περιοχές. Με συμμετοχή όσων (οργανωμένων δυνάμεων και ανέντακτου αντικαπιταλιστικού δυναμικού) έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους και συμμετέχουν στη διαδικασία του ή όσων εμπλακούν στη διαδικασία ή εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πορεία. Στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, θα στηρίξουμε και το κατέβασμα σ’ αυτές, με την προϋπόθεση φυσικά αντίστοιχου αναγκαίου πολιτικού περιεχομένου που θα συζητηθεί. Προτείνουμε ενωτικό ψηφοδέλτιο στην υπόλοιπη Αττική, επιλέγοντας με ανοικτές διαδικασίες τα συγκεκριμένα άτομα - υποψήφιους, με αντιπροσώπευση και των περιοχών της Αν. Αττικής και θα δραστηριοποιηθούμε για τη συγκρότηση προγραμματικών θέσεων με αναφορά στα προβλήματα και τις κινηματικές πρωτοβουλίες της περιοχής μας, με αντικαπιταλιστικό άξονα.

5. Η προσπάθεια που ξεκινάμε σήμερα δεν περιορίζεται στον ορίζοντα των ευρωεκλογών. Πιστεύουμε ότι αυτά που μας ενώνουν δεν είναι μόνο οι κοινές μας προσπάθειες στα κινήματα, στα σχήματα και το εργατικό κίνημα. Αλλά και η προσπάθεια να συγκροτηθεί με μαζικό τρόπο μια νέα σύγχρονη επαναστατική αντικαπιταλιστική αριστερά. Δεν ξεκινάμε από την αρχή, ούτε χωρίς κατακτήσεις στο πολιτικό στίγμα και την φυσιογνωμία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Αυτές δεν βρίσκονται κυρίως στις διακηρύξεις της. Αλλά στην ουσιαστική της συμβολή σε όλες τις ελπιδοφόρες μάχες του τελευταίου διαστήματος, με πιο χαρακτηριστική την εξέγερση του Δεκέμβρη. Θέλουμε μια «άλλη» αριστερά που να θέσει ως κεντρικό πολιτικό στόχο την αντικαπιταλιστική πάλη για την ανατροπή της διαρκούς επιδρομής του κεφαλαίου, για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση και όχι οι εργαζόμενοι, για να μοιράσουμε τον τεράστιο κοινωνικό πλούτο που δημιουργούμε και όχι τις ζημιές που δημιουργούν, για κατακτήσεις οικονομικές - κοινωνικές – πολιτικές, για τον προσδιορισμό και τη διεκδίκηση για εξυπηρέτηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών των εργαζόμενων κι όχι την επιβολή του κέρδους και την υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος που τόσο έντονα βιώνουμε στην περιοχή μας, στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής τομής. Είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας ενωτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που δε θα αρκείται σε αποσπασματική παρέμβαση σε επιμέρους κοινωνικούς χώρους αλλά θα αφήνει το στίγμα της στις κεντρικές πολιτικές μάχες και θα είναι αποφασισμένη να αμφισβητήσει το σύνολο της κυρίαρχης πολιτικής.

6. Ο δρόμος αυτός σχετίζεται άμεσα με την δυνατότητα αυτής της αριστεράς να μπορέσει να δώσει τις δικές της απαντήσεις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας. Στην καπιταλιστική κρίση που οξύνει όλες τις αντιθέσεις στο έπακρο, αναζητώντας και πάλι την λύση στο βάθεμα της εκμετάλλευσης, και οδηγώντας το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας κάτω από το ιστορικό όριο της εποχής μας. Στον κοινωνικό φασισμό που έχει οικοδομήσει το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό σε όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων. Στην ουσιαστική αδυναμία απάντησης του σημερινού εργατικού κινήματος, βαθιά υποταγμένου στις αξίες και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής παραγωγής και κερδοφορίας. Στο σημερινό πολιτικό σύστημα, του οποίου η όποια προσπάθεια ανασύνθεσης στο ίδιο πλαίσιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία ουσιαστική βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης.


7. Στόχος μας είναι μια «άλλη» αριστερά. Μια αριστερά που να μην εντάσσεται σε αστικά πολιτικά παιγνίδια αλλά αντίθετα να επιμένει σε μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική. Μια αριστερά που να μην προσπαθεί να χειραγωγήσει τους αγώνες αλλά αντίθετα να τους στηρίζει και να στηρίζεται σ’ αυτούς, να βρίσκεται δηλαδή σε όσμωση /αλληλεπίδραση μαζί τους, να τροφοδοτείται από αυτούς υιοθετώντας και επεξεργαζόμενη τα πιο προωθημένα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα, τις νέες μορφές οργάνωσης και τις οξυμένες μορφές πάλης (απεργίες, καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις). Να σχεδιάζει δημοκρατικά, με πλήρη σεβασμό αλλά και στήριξη των ανεξάρτητων αριστερών κοινωνικοπολιτικών σχημάτων, την ενιαία παρέμβαση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

8. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά στην πράξη ξεπερνά τις τάσεις προσαρμογής στον κυρίαρχο κοινωνικό συσχετισμό, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τη λογική ότι ο χειρότερος εχθρός μου είναι η διπλανή αριστερή δύναμη, την αρρωστημένη εξάντληση απόψεων και ανθρώπων σε άγονες αντιπαραθέσεις, την εσωστρέφεια, το βερμπαλισμό τον κατακερματισμό και διαλέγει δρόμους ενότητας και κοινής δράσης και προβληματισμού. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να είμαστε έτοιμοι ν’ αλλάζουμε και εμείς οι ίδιοι, να βλέπουμε και τα δικά μας λάθη και ευθύνες, να ξέρουμε ότι το να σκεπτόμαστε και να πράττουμε επαναστατικά στην εποχή μας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για όλους μας.

9. Για να έχει το εγχείρημα της ενιαίας έκφρασης και παρέμβασης της ριζοσπαστικής αριστεράς διάρκεια και πολιτική αποτελεσματικότητα και να μην εκφυλιστεί σε μια λογική μετώπου οργανώσεων ή στείρας εκλογικής συγκόλλησης, οφείλει να έχει πανελλαδική δικτύωση και συγκροτημένες δημοκρατικές δομές, στις οποίες θα έχει πραγματικό ρόλο και λόγο το σύνολο των οργανωμένων συνιστωσών αλλά και του ανένταχτου δυναμικού της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

10. Συντονίζουμε τις προσπάθειες μας για αγωνιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ώστε να είναι ικανό να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με την επίθεση του κεφαλαίου και τις συνέπειες της κρίσης. Προσπάθεια για ανάπτυξη δράσεων για τα εργατικά δικαιώματα στην περιοχή ιδιαίτερα στην παιδεία, στον κλάδο του εμπορίου (πολυκαταστήματα), του τουρισμού/ψυχαγωγίας, αλλά και στις διάφορες βιομηχανικές μονάδες (ιδιαίτερα σε Κορωπί-Παιανία), με αιχμή το θέμα των απολύσεων και το οικονομικό ζήτημα.

11. Παρεμβαίνουμε και αξιοποιούμε την απεργία της ΓΣΕΕ στις 2 Απρίλη, για παρουσία και δράση στους χώρους δουλειάς, προβάλλοντας την ανάγκη, μαζί με την συμμετοχή στην απεργία, για συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, αγωνιστική δράση σε όλους τους χώρους, ουσιαστική κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων ενάντια στην πολιτική εργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για μια ενωτική μαχητική παρέμβαση της ταξικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, με αυτοτελή τρόπο (συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο, με μικροφωνική για ομιλίες πρωτοβάθμιων σωματείων), εκφράζοντας την ανάγκη αγωνιστικής υπέρβασης της πρακτικής καθήλωσης των αγώνων που ακολουθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, βαθαίνοντας την τάση για αγωνιστικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπως έδειξε και η θετική εμπειρία αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα.

12. Προωθούμε την ενεργή παρέμβασή μας στους δήμους και διαμερίσματα, τη νομαρχία και τις κοινότητες, μέσα από την συγκρότηση και στήριξη ριζοσπαστικών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών και κινήσεων πολιτών, αλλά και άμεσες δράσεις σε θέματα εργασιακά, κοινωνικά, περιβάλλοντος κ.ά. Σαν κύριο άξονα, θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες για την συγκρότηση αντικαπιταλιστικής κίνησης στα ανατολικά, με στόχο να τεθεί επί τάπητος η δράση για τα οξυμένα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα των κατοίκων στους δήμους της περιοχής. (Πολεοδομικό, σχολική στέγη, αυτοκινητόδρομοι, ελεύθεροι χώροι, δασικές εκτάσεις, εμπορευματοποίηση παραλιών, αποχετευτικό, διαχείριση απορριμμάτων, βαριά μόλυνση στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα)

13. Συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές (21/3 Αθήνα) και αντι-ΝΑΤΟϊκές διαδηλώσεις (4/4 σε Στρασβούργο και Αθήνα) με αφορμή τις επετείους έναρξης των ιμπεριαλιστικών πολέμων σε Ιράκ, Σερβία, το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν, την πρόσφατη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη σθεναρή αντίστασή τους, αλλά και τα 60χρονα του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε την ανάγκη ενωτικής παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο αντιπολεμικό κίνημα με διεθνιστικό, αντικυβερνητικό, αντικαπιταλιστικό και αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Η συμπόρευση αυτή είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για ένα αντιπολεμικό συντονισμό ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς και του μαζικού κινήματος.

14. Για το φετινό εορτασμό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, εκτιμούμε ότι αποτελεί απ τα πράγματα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μαχητική κινητοποίηση και προώθηση της αλληλεγγύης στους αγώνες της εργατικής τάξης παγκόσμια στις σημερινές συνθήκες που δέχεται την ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου σε συνθήκες πρωτοφανούς για την εποχή μας κρίσης. Προτείνουμε την πραγματοποίηση ανεξάρτητης συγκέντρωσης από πρωτοβάθμια σωματεία, στη λογική της προβολής της αγωνιστικής εργατικής απάντησης στην καπιταλιστική κρίση, με συντονισμένο αγώνα από τα κάτω, με αγωνιστική ταξική ενότητα, σε αντιπαράθεση με την πολιτική συναλλαγής της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση.

15. Προτείνουμε την διαμόρφωση θεματικών επιτροπών της Πρωτοβουλίας για την συζήτηση και την κατάληξη Προγραμματικών Θέσεων σε κομβικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

16. Στη συνέλευση μας, πέραν αυτών των σημείων συμφωνίας, κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλές ακόμη σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες αφορούσαν:

a. Το όνομα της Πρωτοβουλίας
b. Την σχέση της Πρωτοβουλίας με τα υπάρχοντα μετωπικά σχήματα και την προοπτική υπέρβασης των δεύτερων
c. Την πολιτική οριοθέτηση του εγχειρήματος από άλλα πολιτικά ρεύματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ
d. Τη σχέση και προοπτικές συνεργασίας σε κοινές δράσεις με άλλες οργανώσεις, σχήματα κι ανένταχτους της αντικαπιταλιστικής κι επαναστατικής αριστεράς που δεν συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία
e. Άξονες τοπικής δράσης

Γέρακας 15-3-2009