Συντρόφισσες, σύντροφοι
Σας χαιρετίζω από την Ανατολική Αττική. Σας μιλώ εκ μέρους της Τοπικής Επιτροπής «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στ’ ανατολικά».
Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που πιάνει από τη μεσοαστική Αγ. Παρασκευή ως το Μαραθώνα με τους μετανάστες-σύγχρονους δούλους, τα ολυμπιακά έργα και το ρημαγμένο βιότοπο του Σχινιά, την παραθεριστική Νέα Μάκρη, τα περιβαλλοντικά επιβαρυμένα αγροκτηνοτροφικά Μεσόγεια, το Αεροδρόμιο Σπάτων, το παραμελημένο και περιβαλλοντικά εκρηκτικό εργατικό Λαύριο με τα παλιά ορυχεία, την αυξημένη ανεργία και το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Δεν έχουμε ούτε αποχετευτικό δίκτυο, ούτε νοσοκομείο. Πολλοί μαθητές μας κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι σε λυόμενες αίθουσες ή σε πρώην καταστήματα. Οι ακτές μας είναι από τις πιο επιβαρυμένες κατοικούμενες της Μεσογείου, και όμως το κράτος δεν έχει καμιά συγκροτημένη πολιτική διαχείρισης αιγιαλού. Είμαστε αφημένοι στην τύχη μας!
Είμαστε λίγοι και διασκορπισμένοι σε μια τεράστια περιοχή με προβληματικό κοινωνικό ιστό και παραδοσιακούς αντιδραστικούς θύλακες. Νιώθουμε περήφανοι που, παρόλα αυτά, η Ανατολική Αττική έδωσε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολλές εκατοντάδες ψήφους.
Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε τοπική κίνηση κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ώστε:
· να διεκδικήσουμε ελεύθερους και καθαρούς χώρους και ακτές,
· μιαν άλλη αντίληψη για τον πολεοδομικό ιστό και τον πολιτισμό,
· λύσεις στα ζητήματα παιδείας και σχολικής στέγης.
· Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών της πόλης.
· Να παρέμβουμε στα εργασιακά θέματα και
· να δράσουμε μαζί με τους μετανάστες ενάντια στην εκμετάλλευση και στο ρατσισμό.
· Να ζωντανέψουμε και να πλατύνουμε το διάλογο για την αντικαπιταλιστική αριστερά.
Θα θέλαμε η κίνηση να συνέρχεται τακτικά σε νομαρχιακό επίπεδο και να συσπειρώνει αγωνιστές και εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα θέλει καλή μελέτη και προετοιμασία. Σύντομα, θα εκδώσουμε ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει τα ανοικτά ζητήματα για το χαρακτήρα και το ρόλο της Κίνησης. Και με νέα συζήτηση θα προχωρήσουμε στην ίδρυσή της, ορίζοντας μια πρώτη διευρυμένη συνάντηση και με άλλους αγωνιστές της περιοχής, εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
έχουμε δει προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία και τη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά. Δε νοείται να απουσιάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από σημαντικά μέτωπα δράσης επειδή δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σχετικά με αυτά, ούτε να παρουσιάζεται σε καθεστώς ημιδιάλυσης, όπως έγινε στη ΔΕΘ, όπου αλλού ήταν τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αλλού οι μισές της δυνάμεις.
Θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους αγωνιστές που μας στηρίζουν, αν στο ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ δεν καταφέρουμε να συνδιαμορφώσουμε έναν πιο συγκροτημένο τρόπο λειτουργίας που θα βοηθάει να βαθύνουμε την πολιτική συμφωνία μέσα στο μέτωπο. Να μην είναι οι αγωνιστές της βάσης θεατές. Να μην είναι τα σχήματα και οι συνελεύσεις ιμάντες μεταβίβασης της συμβιβαστικής γραμμής των επιτελείων, αλλά να διαμορφώνουν αυτά τη γραμμή, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Να μπορούμε να παίρνουμε σημαντικές και επείγουσες αποφάσεις σεβαστές από όλους, ακόμη κι αν δεν επιτυγχάνεται πλήρης ομοφωνία, πάντα με σεβασμό στο μετωπικό χαρακτήρα και την αυτοτέλεια των συνιστωσών.
Πώς θα το πετύχουμε αυτό;
Προτάθηκαν διαφορετικές ιδέες αλλά και συγκεκριμένα οργανωτικά μοντέλα. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που μένουν ανοικτά. Συμφωνήσαμε να προτείνουμε στην παναττική συνέλευση και στο κεντρικό συντονιστικό ορισμένους άξονες συζήτησης. Αυτοί να ζυμωθούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να συνδιαμορφώσουμε και να καταλήξουμε μέσα στις αρχές του 2010 ένα νέο, πιο προωθητικό οργανωτικό μοντέλο.
- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχει μέλη φυσικά πρόσωπα με οικονομικές και πολιτικές υποχρεώσεις έναντι πολιτικών δικαιωμάτων.
- Οικονομική αυτοτέλεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βασισμένη στις τακτικές εισφορές των μελών.
- Οι κεντρικές αποφάσεις λαμβάνονται από όργανα, απαρτιζόμενα από άμεσα εκλεγμένους και ανακλητούς εκπροσώπους των τοπικών, κλαδικών και θεματικών (π.χ. θεματική περιβάλλοντος, μεταναστών, στρατού, κλπ) συνελεύσεων και επιτροπών.
- Να επιδιώκουμε επίμονα και εξαντλητικά τη συναίνεση και την ομοφωνία. Αλλά όταν δεν είναι εφικτό, να μη μένουμε χωρίς απόφαση σε κρίσιμα θέματα. Να παίρνουμε αποφάσεις με διευρυμένες πλειοψηφίες, αφήνοντας χώρο για ένα εξαιρετικά περιορισμένο δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) μόνο σε στρατηγικά ζητήματα ή αποχώρησης από συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις. Να προστατευτεί η στρατηγική φυσιογνωμία των μειοψηφικών συνιστωσών ή ρευμάτων. Αλλά (ΠΡΟΣΟΧΗ!) όχι στη λογική της επιβολής πολιτικής ηγεμονίας μέσω αρνησικυρίας.
Αν συμφωνήσουμε όλοι γύρω από τις παραπάνω αρχές, θα προχωρήσουμε σε νέα τοπική συνέλευση, ώστε να υποβάλουμε πιο συγκεκριμένη οργανωτική πρόταση στην πανελλαδική συνέλευση του Γενάρη.
Εμπρός για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
- πολιτικά συγκροτημένη και
- παρούσα σε όλα τα μέτωπα!